Både Knud og jeg er opvokset med hunde hele vores liv, og vi har begge erfaringer indenfor flere forskellige racer, men begge har vi tidligere kun haft familiehunde, og opdræt startede vi først med i 2010.

Vi ser hunde som en hel naturlig del af familielivet og kan se, hvor meget glæde både hunde og børn har af hinanden.
Vi har ikke flere hunde, end at vi kan have dem inde i vores parcelhus, og give dem hver især den træning, pleje og den nærhed de har behov for.

Vi forelskede os i collien i 2005.
Vi faldt i første omgang for collien pga dens udadtil
blide væsen og smukke ydre.
Da collien derud over også er intelligent og meget nem at opdrage, ja så mente vi at sådan en race ville passe rigtig godt til vores familie.

Frida blev vores første collie, og hun smeltede vore hjerter, hun var så sød og nem og lige sådan en hund vi havde drømt om.
Med Frida fandt vi ud af, at collien har mange andre egenskaber end at være sød og smuk.
Vi erfarede, at racen er meget signalfølsom, den reagerer på ganske små signaler, en egenskab den har skulle besidde da den arbejdede som hyrdehund og skulle kunne aflæse fårenes mindste bevægelse.
Vi fandt også ud af, at collien er meget intelligent og lærevillig, den er meget førerfikseret og vil så gerne samarbejde, igen evner der er nedarvet, da den har arbejdet som hyrdehund.
Hvad der kom lidt bag på os var, at collien også kan være en rigtig god vagthund. Frida lader ikke fremmede komme ind på matriklen, hun vogter og passer på os allesammen.

Desværre blev Frida syg, og vi troede på et tidspunkt, at vi blev nødt til at få hende aflivet.

Vi købte en ny hund Fie, så savnet af Frida ikke skulle blive så stort.
Heldigvis kom Frida sig efter en sterilisering, så pludselig havde vi to smukke og dejlige colliepiger.

Fie er ligesom Frida en skøn og dejlig hund med et fantastisk sind, og så er hun den største kælepot man kan forestille sig.
Fie har senere udviklet sig til at blive alfatæve herhjemme, hun er meget dominerende overfor alle hunde, på en god og stille måde vel at mærke, men hendes lov er ret og alle hunde accepterer at sådan er det.

Der begyndte at spire lidt opdrætterdrømme frem, så i 2009 og 2010 tog jeg Iben Opdrætteruddannelsen og Overbygningen igennem Dansk Kennelklub.

Da Fie var gammel nok og var blevet avlsgodkendt jvf reglerne i Dansk Kennelklub, besluttede vi os for at få hende parret, da hun har et meget smukt ydre og et fantastisk sind, og derudaf kom så Alba, vores tredie colliepige.

Da der kun var en hvalp i A-kuldet kunne vi jo ikke andet end beholde Alba, og det har vi ikke et sekund fortrudt, for hun er et lille livsstykke.

Alba er fuld af energi og gå-på-mod, lige en hund efter vores hoved, og hun er som de andre to meget nem at opdrage.
Alba er den hund jeg har trænet mest med, og hun er virkelig lærenem og lærevillig, faktisk bliver hun temmelig utålmodig, hvis vi holder pause i træningen.
Alba er nu også avlsgodkendt jvf reglerne i Dansk Kennelklub og hun har endvidere gennemgået UHM (unghundementaltesten) med bravour.

I 2011 fik Fie hendes andet kuld, vores B-kuld og i 2013 fik Alba hendes første kuld, vores C-kuld., så nu kan vi se tre generationer efter Fie, og for at være ærlige må vi sige, at de hvalpe vi indtil nu har lavet, ialt 9 hvalpe, bare er blevet super gode. De er smukke, glade, kærlige, arbejdsvillige - alle meget nemt trænbare og fulde af energi.

I 2015 sadlede vi om og indkøbte ny collietæve fra Sverige. Dette skyldtes, at der var nogle af Albas hvalpe der fik svær HD, så vi måtte starte forfra.
Vi købte Saga oppe hos Kennel Sapphiresky og hun har levet op til alle vores drømme.
Hun kommer af virkelig spændende udstillingslinjer med højt præmierede hunde, men vi valgte hende, fordi hendes forældre har et rigtig godt sind.
Saga er en lille træningsnørd, hun er meget sød og kærlig og hun har meget energi, og så er hun en social hund, hvilket betyder meget.
Hun er blevet HD fotograferet, mentalbeskrevet, hyrdetestet og udstillet og alt er klaret til UG.
Saga har fået to kuld hvalpe, vores D-kuld og E-kuld.
Det er nogle fantastiske hvalpe, sprudlende af energi, ikke bange for noget, meget nysgerrige og legesyge og smukke.
Vi har Assie fra D-kuldet boende her, men han skal i ny familie juli 2020, da han reagerer meget på tævernes løbetider.
Eya har vi beholdt fra E-kuldet, og vi håber hun kan blive vores nye avlstæve, når hun er godkendt og gammel nok.


Hver enkelt hvalp herfra har fået deres egen side, hvor vi lægger billeder ind af dem, hvis vi får nogle fra hvalpekøberne, siden hedder
"Hvalpenes egne sider"

Collien er for os gået hen og blevet den perfekte familiehund, der helt naturligt indgår i vores families gøren og laden.
De følger os i tykt og tyndt og er med allevegne også på ferie.

Træning er i perioder gået hen og blevet en vigtig del af vores hundeliv, alle hunde har gået til hvalpemotivation, Frida og Fie har gået til lidt ringtræning, men med Alba blev interessen virkelig vakt, så hun har gået til både klikkertræning, ringtræning, lydighed, agility og rally, og hun er blevet "Rally Begynder Mester" og "Årets Collie" i Rally Begynder Klassen 2016.

Saga har gået til hvalpemotivation, præagility, agility og rally-lydighed, og hun er endt med at blive "Rally Begynder Mester"

Eya er startet på agility begynder i juni 2020, hun har gået til hvalepmotivation og præ-agility, hun elsker al træning og er en lille energisk spilop.

Først og fremmest er vore hunde dog familiehunde og lever et dejligt hundeliv sammen med os her i vores hjem.

Vi tager på rigtig mange ture ud i naturen med vores hunde, og jeg har nu også fået en ny interesse, nemlig fotografering - absolut på amatørbasis, men det er fint at kombinere natur, frisk luft/motion, smukke hunde og fotografering.

🤩🙃

Der er til slut kun et at sige til vores valg af race, nemlig at,
collien bliver en soul mate for livet
... har man først haft collie bliver man afhængig - og ja én collie er simpelthen for lidt.

😋😎🙃


Fie