Dagbog

Mandag den 5. april
I dag gik Saga i fødsel lige på terminsdatoen.
Hun var blevet røntgenfotograferet, hvor man havde set fire hvalpe, måske lå der en femte og gemte sig, vi kunne antyde en femte rygrad men ikke noget hoved, så måske var det bare skygge af noget andet.

Her er fødelsforløbet:

Kl 14.09: en meget lille og tør tricolour hvalp fødes, der er ingen fostervand og ikke rigtig nogen moderkage, jeg når ikke at se kønnet før Saga sluger den.

Kl 16.10: endnu en død tricolour fødes, en han der vejer 140 g, han er hel men det ses tydeligt at han er død ved fødslen, han er bleg, fuldstændig slatten og lidt underlig at se på.

Kl 16.39: der fødes en livlig zobel/hvid dreng på 214 g

Kl 17.39: der fødes en livlig tricolour dreng på 280 g

Kl 19: der fødes endnu en meget lille og ikke helt udviklet tricolour pige, hun er højrød og har været død et stykke tid, hun vejer 100 g.

Det er jo meget trist at stå med tre døde hvalpe, men alle tre havde været døde et stykke tid, så der var intet at stille op med dem, vi endte med at blive meget taknemmelige over, at der i det mindste var to sunde og livskraftige hanner.

Saga er en sød og omsorgsfuld mor, de to prinser kom hurtig til mælkebaren og suttede flot lige fra starten.

Tirsdag den 6. april
Alt ånder fred og idyl, drengene og Saga har det godt.

Vægt zobel/hvid: 214 g
Vægt tricolour: 281 g

Onsdag den 7. april
Stadig ro i hvalpekassen, de små har fået lidt modermælkserstatning, da Saga er langsom til at lægge mælk ned.

Vægt zobel/hvid: 239 g
Vægt tricolour : 305 g

Torsdag den 8. april
Det går stille og roligt, både hvalpe og mor har det godt. Saga viger ikke fra de små, kommer kun lige ud og går småture for at besørge, hun vil meget hurtig ind igen.
Hvalpene skubber sig rundt og er hurtige nu, de finder hurtigt patterne og sutter super godt. De tager på som forventet, selvom Sagas patter ikke syner meget, så er der mælk, for de er tilfredse og er i trivsel.
Jeg bliver nogen gange usikker på, om de får nok, så i dag har jeg tilbudt dem modermælkserstatning 2 gange, men det er bestemt ikke noget de vil have, de gør vældig modstand.

Vægt zobel/hvid: 262 g
Vægt tricolour: 365 g
.... svarende til at de nu begge 3 døgn gamle har taget ca 30 % på siden fødslen, det er lige efter planen. Som tommelfinger regel siger man, at hvalpene må tabe 10 % det første døgn, herefter skal de tage 5-10 % på hvert døgn, og de skal have fordoblet deres fødselsvægt efter omkring 10 dage.

Fredag den 9. april
Jeg har fødselsdag, men pga de nyfødte hvalpe og corona er der ikke lagt op til det helt store.

Dog melder to af mine sønner, Jonas og Kristoffer, deres ankomst sammen med den enes nye kæreste, som hundene aldrig har mødt.
Mødet gik godt, Saga tog det roligt, alle måtte kigge på hvalpene uden at hun stressede over det.
Mælken løber nu godt, alt er vel.

Vægt zobel/hvid: 285 g
Vægt tricolour: 400 g

Lørdag den 10. april
Der er meget roligt i hvalpekassen, hvalpene er tilfredse, får det mad de skal have, Saga slapper mere af, jeg tror hun er ovre efterveerne, der prægede de første dage, hvor hun pustede noget, især når hvalpene spiste. Når hvalpene sutter dannes et hormon, der får livmoderen til at trække sig sammen, det er rigtig smart, men det gør ondt - det ved alle kvinder der har født - deraf navnet efterVEER.

Vægt zobel/hvid: 307 g
Vægt tricolour: 460 g

Zobelhannen følger sådan set de normale forventninger omkring vægtøgning på 5-10% dagligt, hvor imod tricolourhannen sprænger alle rammer og tager 15-17 % på dagligt. 
På sigt udligner det sig, det er ikke til at sige, hvem der bliver størst af de to som voksne.
Når jeg sammenligner med Assie fra vores D-kuld, som var ud af et kuld på 7 hvalpe, så kan jeg se, at disse to drenge fra F-kuldet tager noget mere på end han gjorde, og Assie er endt ud med at være blevet en rigtig stor og flot hanhund.
Assie blev født med en fødselsvægt på 194 g og vejede på dag 6, som F-kulder er i dag, kun 238 g, det var en vægtøgning på 22 %, den zoble han har indtil nu taget 43 % på og tricolourhannen har taget 64 % på - så der er vist ingen grund til bekymring her.

Søndag den 11. april
Der er ikke så meget nyt at fortælle, hvalpene skubber sig mere og mere væk, når de har drukket mælk, og kan nogen lange ligge langt væk fra mor. Det går hurtigt nu med at komme rundt i hvalpekassen, de kan jo stadig ikke gå, de møffer sig rundt og kalder, når de ikke kan finde deres mor igen. De er både blinde og døve, øjnene og ørerne er helt lukkede og åbner sig først, når hvalpene er omkring 2 uger gamle.

Vægt zobel/hvid: 348 g
Vægt tricolour: 510 g

Mandag den 12. april
I dag for en uge siden begyndte Saga at få veer, på denne tid meget roligt, hun har aldrig været voldsomt plaget af smerter, men hun har været tiltagende urolig, de var hun også sidste mandag.
Vildt at hvalpene allerede er en uge gamle nu, sørgeligt at der var tre døde inde i livmoderen, men skønt og dejligt, at vi har fået to så livskraftige og smukke hanhvalpe - jeg er dybt taknemmelig.
Efter fødslen har alt været så nemt og ligetil - Saga passer hvalpene så fint, har den største tålmodighed, nusser om dem hele tiden.
Hvalpene kravler længere væk nu efter måltiderne, får det hurtigt for varmt selvom varmelampen blev fjernet for et par dage siden.
De kan godt ligge helt alene nu og sove, uden at være viklet ind i hinanden, dette både fordi de er trygge, men ogå fordi de holder varmen selv nu. Når de skal finde tilbage til mor, så bruger de andre sanser end syn- og høresansen, for de sanser har de ikke endnu, men de kan lugte hende og mærke varmen fra hende, så de finder hen til mælkebaren og forsyner sig.

De tager rigtig fint på, tricolourhannen har i dag mere end fordoblet hans fødselsvægt, noget man først forventer efter 10 døgn, zobelhannen følger godt med, han har taget 85 % på af sin fødselsvægt, meget mere end hvalpene fra de to forrige kuld havde opnået, men de var så også 7 hvalpe i hvert kuld til at deles om forsyningerne.

Vægt zobel/hvid: 400 g
Vægt tricolour: 580 g

Tirsdag den 13. april
Intet nyt fra hvalpegården, de små stortrives, spiser og sover.
I går havde tricolour drengen fordoblet sin vægt allerede efter en uge, i dag på ottende dag har zobel drengen fordoblet sin vægt, så det er så super fint, man forventer faktisk først en fordobling efter 10 dage.
Saga vil stadig nødig forlade de små, hun er kortvarigt ude og strække benene. Tre gange dagligt kommer hun ud på en gåtur på ½ time sammen med de andre to hunde, men hun trækker for at komme hurtigt hjem igen.
Så korte ture kan gamle Alba godt nøjes med, men det er for lidt for Eya, så hende og jeg går næsten hver dag en lang tur sammen, i går fik vi langs kysten fra Hou til Saksild Strand og tilbage igen, en tur på 13 km. så langt når vi ikke at gå hver dag, men en time til halvanden kan også gøre det.
Nu er min barselsorlov slut, i aften skal jeg på arbejde, og jeg har fået det tilrettelagt sådan, at jeg kun har aftenvagter indtil hvalpene flytter hjemmefra.

Vægt zobel/hvid: 445 g
Vægt tricolour: 645 g

Torsdag den 15. april
Der er meget roligt i hvalpekassen, også mere roligt end der har været ved de andre kuld. De to drenge spiser og sover og der er forsyninger nok.
Mor Saga er stadig meget omsorgsfuld, og hun er endnu ikke parat til, at Eya skal blande sig i yngelplejen, Eya får et stirrende blik, hvis hun kommer for tæt på.
Hvalpene tager fint på, på nuværende tidspunkt ligger de noget over den vægt hvalpene har haft i de sidste to kuld, men igen - de er også kun to.
I dag er de fulde 10 døgn og skulle her have fordoblet fødselsvlgten, de her to basser er langt over en fordobling!

Vi sidder meget med hvalpene nede i hvapekassen, de vil endnu helst være ved mor, men de kan også godt finde ro i favnen på os, hvis de er mætte - intet er bedre end at sidde og nusse omkring sådanne små hvalpe.

Vægt zobel/hvid: 510 g
Vægt tricolour 770 g

Fredag den 16. april
Vægt zobel/hvid: 565 g
Vægt tricolour: 840 g

Lørdag den 17. april
Vægt zobel/hvid: 640 g
Vægt tricolour: 930 g

Søndag den 18. april
Vi ser nu at hvalpene kommer mere og mere op på alle fire og går rundt. De er vakkelvorne og tilter nemt, men de er i gang med gå-træningen nu, jeg skal se, om jeg kan få det filmet.
Stadig går det meste af tiden ud på at spise og sove, og de tager jo vildt meget på de to, der er forsyninger nok.

Vægt zobel/hvid: 670 g
Vægt tricolour: 1000 g

.... så de har begge to på under to uger tredoblet deres vægt - sikke nogle drengebasser!

Mandag den 19. april 
I dag er hvalpene 2 uger, som tiden flyver, jeg synes ikke, det er længe siden, at vi sad med en fødsel i hvapekassen.
De to drenge er store og flotte, og gå-træningen er som skrevet i gang. De er stadig meget klumsede, rejser sig og vælter, går et par skridt og vælter igen. 
Øjnene er endnu ikke begyndt at åbne sig, vi må se, om det ikke kommer indenfor de næste par dage.

Vægt zobel/hvid: 748 g
Vægt tricolour: 1079 g

Tirsdag den 20. april
I dag har tricolour drenge fået øjne, små sprækker, vi må se, om zobeldrengen følger med i morgen. 

Vægt zobel/hvid: 800 g
Vægt tricolour: 1180g

Onsdag den 21. april
Ikke så meget nyt, tricolour hannen har fået små øjne, den zoble har ikke endnu. De spiser hos mor og sover, kommer vakkelvorent op på de små ben og vælter. 
Man kan se, at ørerne er ved at åbne lidt op.
Saga har stadig stor tålmodighed med dem, og Eya må stadig ikke komme i hvalpekassen.
I dag har de fået klippet negle.

Vægt zobel/hvid: 840 g
Vægt tricolour: 1250 g

Torsdag den 22. april
Zobelhannen er ved at åbne åjnene, men det er kun to bitte små åbninger endnu, så det er ikke meget han kan se endnu.
De går begge to mere og mere, men man kan godt fornemme, at tricolourhannen kan se mere nu.

Vægt zobel/hvid: 860 g
Vægt tricolour: 1330 g

Fredag den 23. april 
Zobeldrengens øjne er nu halvt åbne, dvs at øjenlågene endnu ikke har sluppet helt endnu. Jeg har sidde de sidste dage og masseret blidt med vatrondeller med lunken vand, om det har hjulpet ved jeg ikke, men nu er der bitte små sprækker.
De går begge to rundt, stadig usikkert og vaklende, men dog meget bedre end for bare to dage siden. De komemr op på alle fire og stavre afsted inden de vælter, og der er fart på nu.

Saga går nu lidt mere fra dem, vil gerne ud i haven og lege lidt med Eya, hvor de løber rundt. Det nyder Eya virkelig, for det er nogen tid siden, at Saga sidst ville det pga drægtighed og nu små babyer.
Efter weekenden når hvalpene er 3 uger, så regner jeg med at introducere lidt fast føde for hvalpene, lige nu bliver de fint mæt på modermælk og de vokser som ukrudt. 
Selvom det ser ud som om at zobeldrengen er lille i forhold til tricoour drengen, så er han bestemt ikke lille, han er noget større end hvalpene var fra Sagas to andre kuld, det er bare triclourdrengen der er en ædedolk og er meget stor. Selvom han er stor, så er han hurtig, så det er ikke noget der tynger ham.
Sammenlignes med Assie fra D-kuldet, som i dag er så stor og flot en hanhund, så vejede han på denne tid 737 g, han var så også en bette fis på 194 g ved fødslen!

Vægt zobel/hvid: 950 g
Vægt tricolour: 1400 g

Søndag den 2. maj
Der er sket meget den sidste uge, og alt er ikke lige godt.
I går fik vi aflivet vores zobelhvalp efter nogle dage at have observeret, at han ikke var som han skulle være.

Da han var 2 uger åbnede han ikke øjnene som forventet, det tog fire ekstra dage før der endelig kom nogle meget små sprækker.
Da han var fulde tre uger, dvs den 26/4, kunne man begynde at ane øjnene, men de åbnede aldrig helt op. I ugen der er gået kom han ud af hvalpekassen sammen med sin bror, og det var tydeligt, at han slet ikke bevægede sig som forventet, han var ikke opsøgende, han ville ikke lege og tumle med sin bror, han stod meget stille, hvis han var gået ind i en væg osv.
Samtidig begyndte hvalpene at få serveret mere fast føde, det ville den tricolour gerne have men zobelhvalpen bakkede og ville slet ikek smage. Jeg forsøgte med alt muligt lækkert, men intet hjalp. Han begyndte at tabe sig lidt, ikke meget, men man forventer jo at de tager på, så alt i alt var det ikke som det skulle være.
Her i weekenden forsøgte jeg at made ham og tilbød ham elstra modermælkserstatning, selvom han stsig fik mad hos mor, men det var svært at få nok i ham. I går nat begyndte han at hyle og kunne ikke finde ro, han kastede op, så vi kørte til dyrlægen, fik en akut tid, og jeg var godt klar over, at ham fik vi ikke med hjem, dels pga min mistanke om blindhed, men også pga fordøjelsesproblemer, det var tydeligt, at han havde ondt.

Dyrlægen var enig med mig, han var blind med små øjenæbler, og hans fordøjelsessystem virkede ikke, nu han skulle til at have fast føde.
Så den søde og smukke dreng blev aflivet i går, så nu har vi kun en hvalp tilbage, og Saga passer så godt på ham.
Han har en halvsøster Eya, og hun er ret vild med ham, hun nusser og pusser omkring ham og er den bedste legetante.

I dag har han været ude i haven for første gang, han bliver 4 uger i morgen. I starten fik han slet ikke lov til at bevæge sig omkring for mor Saga og søster Eya, de mandsopdækker ham konstant, men senere fik han lov til at gå lidt rundt på egen pote, og det var noget han kunne lide, der er så meget spændende i haven som skal undersøges.

Mandag den 3. maj
I dag er vores skønne hvalp registreret i DKK, han har fået navnet
Ebony Moor´s Fearless Fellow, de nye ejere valgte selv navnet Fellow, som bliver hans kaldenavn.
Han er en skøn og dejlig hvalp, elsker at være ude, selvom vejret ikke lige viser sig fra sin flotteste side, men regn og vådt græs er ingen hindring for ham. 
Både mor Saga og storesøster Eya er over ham hele tiden, de løber i en ring omkring ham, så det er svært for ham at udforske alt det nye ude i haven, men han løber rundt med halen i sky og nyder livet.

Søndag den 9. maj 
I morgen bliver Fellow 5 uger, sikke tiden går hurtigt.
I går besøgte hans nye familie ham, de bor i Holbæk på Sjælland.
De har i forvejen Duncan fra vores D-kuld, Duncan havde de med, så han fik hilst på hans kommende lillebror.
De to hanner er faktisk biologiske halvbrøde, de har samme mor Saga, Duncans far er tysk og hedder Glenoak Ballroom Dancer, Fellows far er engelsk og hedder Wicani Sweet Talking Guy, og da mor er svensk og hedder Sapphiresky Let Fate Decide, så er det hele meget internationalt, for både Duncan og Fellow er jo så registreret som danskere.
Fellow er virkelig begyndt at opdage verdenen omkring ham, han elsker at være ude i haven, han går frit rundt i huset og føler sig hjemmevant, alt studeres og angribes på den mest bedårende hvalpe måde, lidt klumpedumpe agtigt.
For nogle dage siden blev Fellow vejet, der vejede han 2800 g, altså havde han tidoblet hans vægt på ca 4½ uge, han bliver vejet i morgen, når han er fulde 5 uger, spændende om han kommer over de 3 kg.

Mandag den 10. maj
I dag fylder Fellow 5 uger, hans verden åbner sig mere og mere, alt er nyt og spændende. Haven undersøges, hele huset undersøges, han går fra rum til rum og skal lære det hele at kende. 
De gange vi har haft 7 hvalpe, der har de ikke haft fri adgang til hele huset, det er for uoverskueligt og giver en farlig masse svineri, men nu hvor vi kun har en hvalp, så kan det lade sig gøre.

Fellow bliver overvåget intenst af både Saga og Eya, han lades aldrig ude af syne, og Eya elsker at tumle med ham. Fordi han er enehvalp, så kræves der noget særligtfor at aktivere ham, for han har ingen søskende at tumle med, så der er købt nyt legetøj ind og vi prøver på vidste vis at lege lidt vild med ham, så hun lærer at mosle rundt og kæmpe lidt for tingene.

Der er taget portrætbilleder i dag, den charmerende fyr vejer nu 5 uger gammel ialt 3100 g.
Han spiser med største velbehag opblødt hvalpefoder med lidt forskelligt i bl.a torskerogn, vådfider, leverpostej mm, og så kommes der også altid lidt A38 i.

Follow har hilst på hans nye familie, det er dem der også har Duncan fra vores D-kuld. Duncan var så sød overfor Fellow, virkelig forsigt og meget interesseret i den lille fyr, så det bliver rigtig godt, at han skal bo hos dem.

Mandag den 17. maj
I dag fylder Fellow 6 uger og han er i rivende udvikling. Han har skarpe bisser der bider i alt - også os, man skulle tror vi havde en lille øgle boende.

Fellow kender nu haven godt, løber glad omkring, han føler sig hjemme i hele huset, går frit omkring.
I går var han ude at gå i snor for første gang, det var en stor oplevelse, vi gik den rute Fellow bestemte, alt andet lod sig ikke gøre!
Han har nu fået tunnel og sansegynge ude i haven, han har aktivitetslegetøj inde, så selvom han er enehvalp, så aktiveres han godt, og storesøster Eya gør et kæmpe arbejde med at tumle, ruske i legetøj osv, så han føler, at han har en form for kuldsøskende.

Vægt i dag 3800 g

Mandag den 24. maj
Fellow er nu 7 uger og han er en rigtig lille øgle med skarpe tænder, der går til angreb på alt.
Det er gået ud over et panel og nogle tæpper, sjovt nok bider han ikke alt legetøjet i stykker.
Han elsker at være ude, har været ved stranden flere gange nu både alene og en gang sammen med Eya.
Han færdes i hele haven og er med på natgåtur i snor, og snoren og halsbåndet er han ved at være fortrolig med.

Fellow vejer i dag 4800 g og bliver chippet i morgen.

Tirsdag den 25. maj
Fellow er blevet chippet, der kan en DKK mand hjem til os og chipede ham, så nu har vi fået hans stamtavle.

Onsdag den 26. maj
Fellow har været ved dyrlægen til kontrol, så han kunne få sin sundhedsbog og blive vaccineret.
Alt var super, duper med ham, han er sund og rask og begge sten er i pungen.

Vægt 5000 g

Torsdag den 27. maj
I dag har Fellow været til øjenlysning i Aarhus hos øjenspecialist Claus Bundgaard Nielsen.
Fellow blev øjenlyst fri for alle øjensygdomme, en kæmpe lettelse. Der var et øjenhår der fik en bemærkning, men det betyder ingenting, det vigtigste er, at Fellow ingen øjensygdomme har.

Fredag den 28. maj
I dag har Fellow været nede og besøge sin engelske far Wicani Sweet Talking Guy. Fellow havde en fest, han løb glad og frejdig rundt og undersøgte det hele, løb ind og undersøgte huset, han er bare en rigtig glad, modig og udadgående colliedreng.

Tirsdag den 1. juni
I dag er Fellow flyttet hjem til hans nye familie i Holbæk, hvor han skal bo sammen med halvbror Duncan fra D-kuldet, og deres ældre collie Balder.
Vi ønsker Fellow det bedste, vi har allerede fået mange film og videoer, og den lille mand har det så godt og er meget sej.